MC-Bauchemie d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

60 godina postojanja MC-Bauchemie jednog od vodećih svjetskih proizvođača građevinskih hemijskih proizvoda i tehnologija. Sa više od 2.700 zaposlenih u preko 40 zemalja, MC uživa posebnu reputaciju kod iznalaženja naprednih rješenja i korištenja najmodernijih tehnologija u građevinarstvu. Ključni faktor kod uspješnog poslovanja MC-Bauchemie, osim izvanrednog kvaliteta proizvoda jeste pristup našim klijentima i iznalaženje kvalitetnih rješenja kada su u pitanju građevinski radovi. U potpunosti se prilagođavamo potrebama svojih klijenata, uz fokus na njihovu sigurnost i kvalitetno građenje. Ključni faktor u izgradnji jesu širok asortiman kvalitetnih proizvoda koje nudimo klijentima ali i izvrsna tehnološka podrška našeg educiranog osoblja.

 

We take building seriously.

Be Sure. Build Sure.
ŠTA NAS MOTIVIŠE

Svjesni smo da svaki proizvod ima ključnu ulogu u obezbjeđivanju integriteta kako čitave konstrukcije tako i bilo kojih reparacija koje se na njoj vrše. Izbor pogrešnog materijala ili njegova neodgovarajuća upotreba može da dovede do oštećenja sastavnih dijelova objekata, a u ekstremnim slučajevima, može čak i da ugrozi živote. Zbog toga svakom pojedinačnom projektu pristupamo maksimalno oprezno i fokusirano.
Dostupni smo uvijek našim klijentima, bilo da su u pitanju pojedinačni savjeti i najbolja rješenja i sisteme kako bismo gradili sigurno i bili sigurni!

KAKO RADIMO

Najbolji recept je kombinacija stručnosti minerologa, tehnologa za beton i naučnika za materijale iz naših internih laboratorija sa znanjem građevinskih inžinjera i specijalista koji kao savjetnici rade u poslovnicama MC-Bauchemie diljem svijeta.Komunikacija i saradnja našeg stručnog kadra je svakodnevna, a sve sa ciljem unapređenja sistema u skladu sa naprednom tehnologijom. Fokus naših stručnih lica je prvenstveno na kvalitet proizvoda, potom edukacija izvođača i klijenata kod aplikacije proizvoda. Nerijetko tehnolozi iz Njemačke dolaze na lice mjesta kako bismo osigurali da se rješenja koja nudimo realizuju na pravi način.

 

POSLOVNI SEKTORI

Naši kupci imaju vrlo individualne zahtjeve, bilo da se radi o proizvodnji betona ili izgradnji i popravci građevinskih, industrijskih, objekata niskogradnje ili visokogradnje. Shodno tome, našim klijentima pružamo prilagođena rješenja u sljedeća tri tržišna segmenta: MC za industriju betona, MC za infrastrukturu i industriju i MC za objekte.

 • MC za industriju betona

  Proizvođači gotovog betona, prefabrikovanih betonskih komponenti i betonskih proizvoda uživaju u prednostima visokog kvaliteta naših dodataka za beton i malter, naših sredstava za njegu i otpuštanje i naših betonskih kozmetičkih proizvoda.

 • MC za infrastrukturu i industriju

  Projektanti, arhitekti, graditelji, vladine agencije i proizvođači mogu računati na naše kvalitetne građevinske i industrijske sisteme za zaštitu i popravke, kao i na naš jedinstven nivo usluge i podrške.

 • MC za građevinarstvo

  Organizatori, graditelji, arhitekte, projektanti i distributeri pronalaze najbolja rješenja za građevinske konstrukcije u MC –u, počevši od faze planiranja i učestvovanja u tenderima do same realizacije.

MC U MALOPRODAJI

Pored direktne prodaje koja se zasniva na našoj tehničkoj stručnosti, MC takođe isporučuje proizvode maloprodajnim objektima, omogućavajući i trgovcima da imaju koristi od kvaliteta koji je rezultat našeg opsežnog istraživanja i razvoja. Naše trgovačke proizvode razvijamo pod različitim brendovima, a komunikacija o njima i njihova portfolio struktura prilagođeni su svakoj pojedinačnoj ciljnoj publici.

 • Botament®

  Već više od 20 godina, ime Botament je sinonim za modularne građevinske materijale i specijalne građevinske materijale profesionalnog kvaliteta, koji se distribuiraju u radnjama sa građevinskim materijalima i pločicama. Za dodatne informacije

 • Ultrament®

  Već više od 35 godina, Ultrament proizvodi se mogu naći u specijalizovanim i ‚uradi sam‘ maloprodajnim objektima. Za dodatne informacije

PODRŠKA KLIJENTIMA

Sav naš fokus od početka je na klijentu, kome nudimo svu neophodnu tehničku podršku i savjete. Naša briga i posvećenost klijentu ne prestaje i ne zasniva se samo na prodaji MC proizvoda. Mi smo uz naše klijente od početka planiranja građenja, u toku i do samog završetka projekta. Tu smo da ponudimo rješenja ali i pratimo do okončanja realizaciju projekata, uz tehnologe i stručna lica čija podrška i involviranost u proces gradnje nikada ne izostaje.

MI SMO UZ NAŠE KLIJENTE OD PLANIRANJA, ODABIRA PROIZVODA DO KRAJA REALIZACIJE PROJEKTA

Neovisno od toga da li u  kancelariji našeg klijenta ili na gradilištu, mi smo uvijek tamo gdje i onda kada nas naši partneri trebaju. U potpunosti se fokusiramo na potrebe klijenta kako bismo ponudili što bolja rješenja. Na osnovu decenija iskustva i neprestanog istraživanja i razvoja, znamo kako da dođemo do srži problema i proizvedemo detaljna rješenja da bismo ostvarili očekivani rezultat.

 • Savjeti i podrška stručnih osoba skrojeni po vašoj ličnoj mjeri i potrebama
 • Pojedinačna, praktična rješenja koja se zasnivaju na decenijama iskustva
 • Prilagođena rješenja

EDUKACIJA I OBUKE

MC ulaže znatne napore kako bi educirao klijente, izvođače i kupce o svojim proizvodima. S tim u vezi često organizujemo seminare i radionice tokom kojih se trudimo da našim klijentima osim teoretskog dijela, na praktičan način pokažemo na koji način mogu aplicirati MC proizvode.

Tokom prethodno održanih seminara diljem Bosne i Hercegovine, druženja sa klijentima su imala kao i uvijek obostranu korist. Mi smo na taj način istraživali tržište, osluškivali smo potrebe naših klijenata te im ponudili rješenja za probleme sa kojima se najčešće susreću.

Svakako da bismo bili u stanju ponuditi rješenja i pokazati način apliciranja kroz korištenje MC proizvoda naši prodajni predstavnici i tehnolozi se konstantno educiraju, na što smo iznimno ponosni. MC-Bauchemie Bottrop je naša baza, gdje se redovno održavaju radionice i naš kadar dobiva svu potrebnu edukaciju, kroz teoriju i praksu što je iznimno bitno.

 

 

DIJALOG SA TRŽIŠTEM

Pored redovnih edukacija i seminara, organizujemo i događaje koji promovišu učinkovitu razmjenu iskustava sa akterima u građevinskoj industriji. Dobar primjer za to je MC Forum, poznati događaj, gdje profesionalci iz industrije pružaju i diskutuju o informacijama o opštim kretanjima i trendovima na građevinskom tržištu. Ova razmjena informacija pomaže i našim klijentima i nama da ostanemo u toku sa najsavremenijom ekspertizom i da budemo spremni za izazove sutrašnjice.

DANAS RAZVIJAMO STANDARDE ZA BUDUĆNOST

Rad na istraživanju i razvoju koji je utkan u osmišljavanje novih proizvoda i sistema je sastavni dio naše korporativne kulture i glavni kontributor našem uspjehu. Tokom proteklih šest decenija, razvili smo nekoliko proizvoda koji su postali standard u industriji. Prilikom osmišljavanja i prilagođavanja proizvoda potrebama tržišta, osim fokusa na kvalitet proizvoda, posebnu pažnju pridajemo izvođačima pri čemu brinemo o jednostavnom apliciranju naših proizvoda. Na taj način, osim dragocjenog vremena klijenta brinem i o zdravlju uposlenih u građevinskom sektoru.

POSVEĆENI INOVACIJAMA

Rad na istraživanju i razvoju koji je utkan u osmišljavanje novih proizvoda i sistema je sastavni dio naše korporativne kulture i glavni kontributor uspjehu kompanije MC. Deset procenata naše radne snage je zaposleno u sektoru Istraživanja i razvoja. Redovno dajemo svoj doprinos i nacionalnim i internacionalnim projektima istraživanja i sarađujemo sa univerzitetima i eksternim institutima za ispitivanje materijala.

 • 10% zaposlenih u sektoru Istraživanja i razvoja
 • Jedna od najsveobuhvatnijih proizvodnih paleta u industriji
 • Dijalog sa kupcima radi kontinuiranog unapređenja

DANAS RAZVIJAMO STANDARDE ZA BUDUĆNOST

Rad na istraživanju i razvoju koji je utkan u osmišljavanje novih proizvoda i sistema je sastavni dio naše korporativne kulture i glavni kontributor našem uspjehu. Tokom proteklih šest decenija, razvili smo nekoliko proizvoda koji su postali standard u industriji.

GLOBALNO PROIZVODNO PRISUSTVO

Koristeći najsavremeniju tehnologiju u sprezi sa opsežnom ekspertizom naših ljudi, proizvodimo građevinske materijale najvišeg kvaliteta u više od 20 proizvodnih pogona širom svijeta. Sve naše aktivnosti su zasnovane na principima kvaliteta i posvećenosti kupcima, a takve su i naše proizvodne operacije.

 • najsavremenija PCE proizvodnja
 • sistem upravljanja kvalitetom
 • ISO 9001 certifikat
 • Sistem zdravlja i bezbjednosti

PRIČA O MC

Od lokalne njemačke kompanije do globalnog učesnika na tržištu. Od 25 do više od 2.700 zaposlenih. Kratak istorijat kompanije MC-Bauchemie – priča o uspjehu.

 • 1960-te i 1970-te
  POČETAK

  Heinrich W. Müller (*1915 / †2010) je 1961. godine osnovao kompaniju u Esenu, dijelu Rurske oblasti. 1963. godine izgradio je proizvodni pogon za dodatke betonu i malteru u Botropu, gradu koji se nalazi pored Esena. U narednim godinama, kompanija je sve više jačala. Tokom 70-tih godina prošlog vijeka, MC je proširio svoje poslovanje u Zapadnoj Njemačkoj. Eskpanzija izvan granica Njemačke je počela 1970. godine sa osnivanjem operacija u Francuskoj.

 • 1980-te
  EKSPANZIJA U EVROPU I PREKO OKEANA

  Kada su se sinovi osnivača – Dr.-Ing. Claus-M. Müller i Dr. jur. Bertram R. Müller (*1952/†2012) priključili kompaniji MC-Bauchemie je ubrzala svoju ekspanziju u Evropu. Nakon osnivanja u Irskoj, naša sestrinska kompanija je rukovodila procesom osnivanja brojnih daljih supsidijara širom Evrope, a od sredine 80-tih godina prošlog vijeka, čak i dalje: u januaru 1985. godine, MC je osnovao svoju prvu kompaniju izvan Evrope u Novom Bombaju, Indija.

 • 1990-te
  NAKON PADA GVOZDENE ZAVJESE

  Nakon političkih promjena koje su se odigrale u Istočnoj Evropi i ponovnog ujedinjenja Njemačke, MC je 1990. počeo da razvija organizacije za prodaju i distribuciju u istočnoj Njemačkoj i u godinama koje su uslijedile, osnovao je prodajne, distributivne i proizvodne pogone u drugim zemljama Centralne i i Istočne Evrope, kao što je Poljska gde je MC započeo svoje aktivnosti 1993. godine.

 • 2000-te
  INTERNACIONALIZACIJA SE NASTAVLJA

  Od početka novog milenijuma, MC se dalje razvija na internacionalnom planu: MC Brazil je osnovan kao regionalna proizvodna platforma koja će opsluživati Južnu Ameriku, dok je MC-Tajvan osnovan da učestvuje u jednom od najvećih projekata izgradnje ikada u Tajvanu – izgradnji brze željeznice.

 • 2010-te
  NAPREDUJE EKSPANZIJA U AZIJI I JUŽNOJ AMERICI

  2012 godine, MC je otpočeo svoje sopstveno poslovanja u Gvineji da bi obezbedio uporište u rastućem tržištu Zapadne Afrike. Kasnije je usledila još jedna kompanija u Gani. Nastavlja se širenje i u Južnoj Americi i Aziji: 2015. godine, MC osniva zajedničko ulaganje u Čileu, MC Bautek Čile, a 2017. godine zajedničko ulaganje MC-BIFI Bauchemie u Vijetnamu.

 • 2020-te
  Rast i internacionalizacija kompanije se nastavljaju

  Proces širenja i internacionalizacija kompanije nastavlja se i u 2020-ima. Godine 2020., MC osniva vlastitu kompaniju 
  na Filipinima. Godinu dana kasnije preuzima većinski udio u kompaniji u Boliviji.
  U Njemačkoj MC proširuje svoju poziciju u sektoru distribucije zgrada kupnjom još jedne kompanije.
  Krajem 2021., MC slavi 60 godina postojanja i ulazi u godinu jubileja.

OD 25 DO VIŠE OD 2700 ZAPOSLENIH

Danas je porodična kompanija jedna od vodećih međunarodnih proizvođača građevinskih,hemijskih proizvoda i tehnologija.
Kompanijom upravljaju dr. Ekkehard zur Mühlen i Nicolaus Müller, unuk osnivača. MC istražuje, razvija i proizvodi
specijalne građevinske materijale i sisteme proizvoda za novogradnje i popravke i restauraciju struktura svih vrsta i
djeluje u više od 40 zemalja diljem svijeta – od Južne Amerike i Europe, preko Bliskog istoka i Afrike do prema
jugoistočnoj Aziji.

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123